Σχετικά με μας

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ)

    Το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών είναι κοινωφελές ίδρυμα με έδρα την Αθήνα και σκοπούς, τη φροντίδα για τους πέντε νομούς της Ρούμελης, τη μελέτη της Ιστορίας, μυθολογίας, φύσης και πλουτοπαραγωγικών πηγών, τη διάσωση των ηθών και εθίμων των περιοχών αυτών, την ηθική και υλική ενίσχυση των Ρουμελιωτών, την επαφή μεταξύ τους και με τους Ρουμελιώτες σε όλο τον κόσμο.

    Το Παράρτημα Φθιώτιδας έχει έδρα τη Λαμία και τους ίδιους σκοπούς, τους οποίους υπηρετεί με τη διοργάνωση συνεδρίων, ομιλιών, εκθέσεων, συζητήσεων και βραβεύσεων.

    Κάθε χρόνο βραβεύουμε τους μαθητές των Λυκείων του Νομού μας που αρίστευσαν στις Γενικές Εξετάσεις. Βραβεύουμε επίσης και προβάλουμε Φθιώτες συμπολίτες μας που διακρίνονται στα Γράμματα, τις Τέχνες και την Επιστήμη.

    Για να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία του κοινού της πόλης μας, προσκαλούμε επιστήμονες, λογοτέχνες, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες, για ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες και εκθέσεις. Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, παρακολουθούμε παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κ.α. Μεταξύ των σημαντικών καλλιτεχνικών γεγονότων που παρακολουθήσαμε με τα μέλη μας, ήταν το Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνα (Ιταλία) και το Φεστιβάλ Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ (Αυστρία).

   Διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μουσεία, πινακοθήκες, οικοσυστήματα και Φυσικά τοπία. Επίσης σειρά καλοκαιρινών εκδρομών στην Άνδρο, για την ετήσια έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Β. και Ε. Γουλανδρή.

    Η άλλη όψη της δραστηριότητάς μας είναι η υλική στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας και εκπαίδευσης, οικογενειών και Ιδρυμάτων της περιοχής που έχουν ανάγκη. Για να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που απαιτούνται, οργανώνουμε, με τη βοήθεια μελών, φίλων και επιχειρήσεων της πόλης μας, φιλανθρωπικές αγορές με κυριότερη το χριστουγεννιάτικο BAZAAR.

  Στόχος μας για το μέλλον είναι να εμπλουτίσουμε τις δραστηριότητές μας με νέα αντικείμενα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι πάντα να προσφέρουμε στον τόπο μας και όχι μόνο.

 

Ιστορικό

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι αναλάβαμε με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ρούμελης που έγινε στο Κάστρο της Λαμίας από το Πνευματικό. Κέντρο Ρουμελιωτών και επίσης είχαμε ενεργή συμμετοχή στο 5ο Ονοματολογικό Συνέδριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ. ΟΝΟΜΑΤ/ΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.